SEISMIC TEMELJNI JASTUK

Temeljni jastuk projektovan za jača potresno ugrožena područja, odnosno tamo gdje je projektno ubrzanje tla veće od 0,1g.

SEISMIC temeljni jastuk je građevinski sklop armirano-betonske temeljne ploče, toplotne izolacije i hidroizolacije, u kojem su svi slojevi međusobno trajno spojeni.

Savremene energetski učinkovite građevine se grade bez toplotnih mostova, što ukratko znači da zaštitni omotač obavija građevinu trajno učinkovitom toplotnom izolacijom, bez prekida. Važan dio toga je SEISMIC temeljni jastuk. Osim navedenog, temeljni jastuk sprječava nekontrolisano kretanje slojeva i sjedanja objekta, čak i u slučaju velikih potresa, pri čemu cjevovodi, koji probijaju SEISMIC temeljni jastuk, ostaju neoštećeni.

Posebnost SEISMIC temeljnog jastuka su i posebno izvedeni utori na gornjoj površini gornjeg sloja toplotne izolacije, koju nazivamo SEISMIC ploča.

Za tako zahtjevne primjene, toplotna izolacija mora biti provjerena i "odobrena" za upotrebu pod dugotrajnim opterećenjem, kao što je ETA - Evropska tehnička ocjena.

Sistemi

Dvoslojni SEISMIC temeljni jastuk

U slučaju izvođenja toplotne izolacije u dva sloja, za tlo u Bosni i Hercegovini, s potresnim ubrzanjem tla ag većeg ili jednakog 0,1 g, preporučuje se izvođenje hidroizolacijskog sloja, između slojeva toplotne izolacije, koji je obostrano samoljepljiv.

Jednoslojni SEISMIC temeljni jastuk

Kod jednoslojne toplotne izolacije upotrebljavamo takozvanu SEISMIC toplotnu izolaciju s utorima.

Hidroizolacija se mora ugraditi na temeljnu ploču, jer se u Bosni i Hercegovini ne preporučuje izvođenje na često pregrubu površinu podložnog betona na potresnim tlima zbog rizika od oštećenja.