Kontakt

Drago nam je da vam možemo pomoći u slučaju bilo kakve dileme, tehničkog pitanja ili drugih informacija koje bi vas mogle zanimati. Također nam možete poslati upit o proizvodima i uslugama. Javit ćemo vam se što je prije moguće. Hvala na povjerenju!

Za sva pitanja, stojimo Vam rado na usluzi. Pišite nam na fibran@fibran.ba.

 

Odgovori na česta pitanja

1Koju debljinu toplinske izolacije trebam odabrati?
Minimalna debljina toplinske izolacije uvjetovana je važećim Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (NN 128/15, 70/18, 73/18). To najčešće može isnostiti 12-15 cm toplinske izolacije, ovisno o tome govorimo li o podu, zidu ili krovu. To naravno znači da ugradnjom veće debljine, možemo dobiti veće uštede za grijanje i hlađenje.
2Zašto mi uopće treba toplinska izolacija ispod temeljne ploče?
Potrebna vam je da spriječite stvaranje izraženog toplinskog mosta u podnožju zgrade, gubitak energije i spriječite pojavu plijesni. Dakle, ako temeljna ploča nije toplinski izolirana, može doći do problema s ekstremno hladnim podom i velikim gubicima topline zimi. OPREZ! Nije svaka toplinska izolacija prikladna za takvu primjenu, jer mora podnijeti velika tlačna i posmična naprezanja i ne smije upijati vodu. To se može postići samo toplinskim izolacijama koje za zahtjevne primjene posjeduju ETA - Europsku tehničku ocjenu. Kakvu debljinu preporučujemo, pročitajte ovdje.
3Možemo li zaštititi kuću od vode polaganjem hidroizolacije na beton?
Da, ali takvo rješenje nije najsigurnija jer su moguća oštećenje hidroizolaciju, zbog grube površine podložnog betona i zbog vertikalnih i vodoravnih pomaka u slučaju potresa. Najbolje je osigurati hidroizolaciju između dva sloja odgovarajuće toplinske izolacije u sustavu SEISMIC temeljnog jastuka. Time se može spriječiti eventualnu štetu, čak i u slučaju potresa.
4Kako brtvimo proboje kroz temeljni jastuk?
Brtvimo ih dvokomponentnim zaštitnim premazom na bazi bitumenske emulzije i premazom kojim premažemo sve prodore. Pri tome se prvi sloj može dodatno ojačati armaturnom tkaninom.
5Što je "zgrada gotovo nulte energije" i koji su njeni zahtjevi?
Zgrada gotovo nulte energije (NZeB) definirana je kao zgrada vrlo visoke energetske učinkovitosti, odnosno s vrlo malom količinom energije potrebne za grijanje i hlađenje. Da bi se to postiglo, mora svoju ulogu odigrati odgovarajuća toplinska izolacija. Više možete pročitati u priručniku na linku: http://www.nzeb.hr/nzeb_u_praksi1/nZEB_u_praksi_1_2_Zoran_Versic_AF.pdf