Zatvoreni bazeni ili kupališta

Zatvoreni bazeni su primjer građevina u kojima su temperatura i relativna vlaga veće nego što je to uobičajeno za prostore za boravak ljudi.

Visok postotak zračne vlage zraka u bazenima, projektantima stvara probleme, posebno kada je toplotna izolacija postavljena iznutra. Toplotne izolacije, koje upijaju vlagu, moraju biti dobro zaštićene kvalitetnim parnim baranama, što je u praksi teško postići. Toplotna izolacija zbog upijanja vlage s vremenom gubi izolacijsku sposobnost. XPS toplotna izolacija ima zatvorenu ćelijastu strukturu, tako da je dugotrajno upijanje vlage vrlo malo.

Toplotno izolacijske ploče, FIBRANxps ETICS, se završno obrađuju žbukom ili premazuju odgovarajućim premazima. Prilikom izvođenja građevina koje se toplotno izoliraju iznutra, potrebno je provjeriti moguće kondenzovanje vlage unutar konstrukcijskog sklopa, što posebno vrijedi za betonske konstrukcije. Ako zidovi koji dijele grijani od negrijanog ili vanjskog, hladnog prostora nisu toplotno izolirani izvana, unutarnja toplotna izolacija se treba punoplošno zalijepiti na podlogu po cijeloj površini.

Bazene za plivanje, rezervoare za vodu i druga spremišta ispod nivoa terena,štitimo od toplotnih gubitaka ili dobitaka pomoću toplotne izolacije FIBRANxps. Kvaliteta odabrane izolacije ovisi o opterećenju. Za izolaciju zidova obično je dovoljna izolacijska ploča nazivne čvrstoće na pritisak od 300 kPa. Potrebnu nosivost toplotne izolacije ispod temeljne ploče određuje statičar.