OZELENJENI RAVNI KROV

Predstavlja zelenu oazu u urbanom okolišu koja pozitivno utječe na mikroklimu i osjećaj stanara, kao i na temperaturnu stabilnost krova.

Površina zelenog (ili bolje rečeno ozelenjenog) krova zasađena je biljkama raznih vrsta i veličina. Izvođenje zelenog ravnog krova danas predstavlja moderan način razmišljanja i korak bliže održivoj životnoj sredini, što čak i u urbanim sredinama omogućuje doticaj s prirodom.

Osim ugodnog izgleda, zeleni krov izvrsna je zaštita zgrade (smanjuje utjecaj temperaturnih promjena), a istovremeno na terasi možete urediti kutak za jelo, pa čak i povrtnjak i cvijetni vrt.

Smjernice za projektovanje, izvođenje i održavanje zelenih krovova, poznatije pod kraticom FLL (njem. Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.), u cijelom je svijetu prihvaćena kao alfa i omega kada je riječ o ozelenjavanju krovova. Važno je znati kako prepoznajemo i dijelimo različite vrste zelenih krovova.

RAZLIČITE POVRŠINE

Preuzeto iz FLL-a»Zeleni se krov dijeli na tri različita tipa, ovisno o načinu upotrebe krova, uvjeta konstrukcije i načina izvođenja radova. Tri vrstekoje igraju ključnu ulogu pri odabiru biljnog materijala i samog izgleda zelenog krova, su: 

  • Intenzivno zelenilo, 
  • poluintenzivno zelenilo i 
  • ekstenzivno zelenilo. 

Svaka od ovih vrsta obuhvaća različite oblike uzgojapri čemu se ove vrste međusobno isprepliću i u velikoj mjeri ovise o uvjetima lokacije. Uzimajući u obzir sva znanja vezana za korištenje i poznavanje bilja, postoje kriteriji pomoću kojih se mogu razlikovati ove tri vrste uređenja okoliša."