RAVNI KROV

U stvarnosti nikad nije potpuno ravan jer ima mali nagib, a istovremeno ima puno detalja na koje moramo obratiti pažnju prilikom projektovanja.

Uz osnovnu funkciju krova, zaštitu od atmosferskih utjecaja, krov iznad grijanim ili hlađenim prostorom mora osigurati zaštitu od toplotnih gubitaka zimi i zaštitu prostora od neželjenog pregrijavanja ljeti.

Za učinkovitost ravnih krovova i za optimalni ugođaj bivanja u prostorima neposredno ispod krova, stručnjaci su razvili različita sistemska rješenja. Takozvani obrnuti ravni krov s raznovrsnim završnim obradama, pokazao se kao najoptimalnije i najtrajnije rješenje, a samim time i najisplativije rješenje za investitora.

KROVNE POVRŠINE (ZAVRŠNI SLOJ)

Isti osnovni sastav slojeva obrnutog krova omogućava izvođenje različitih završnih slojeva bez ugrožavanja najvažnijeg elementa - hidroizolacije, jer ga štiti  iznad nje položen sloj toplotne izolacije. Različite završne obrade omogućavaju korištenje krovnih površina u razne svrhe, poput krovnog vrta, terase za opuštanje i užitak, sportskog ili dječijeg igrališta, parkirališta, helidroma i slično. Naravno, potrebno je provjeriti nosivost konstrukcije obzirom na veća opterećenja, a u skladu s time i odabrati toplotnu izolaciju adekvatne nosivosti.